Reizen naar Zuid-Afrika is vertrekken voor een vakantie vol verscheidenheid. Een hoog centraal plateau, gevarieerde bushes, bosrijk hoogland, halfwoestijnen en vruchtbaar terrasland wisselen elkaar af. Zuid-Afrika is bevolkt door een opwindende reeks van etnische groepen met een grote variatie aan talen, culturen en religies. Die menselijke verscheidenheid is het resultaat van een turbulente en vaak tragische geschiedenis. Het land heeft ondertussen 10 jaar democratie gevierd en hiermee is een nieuw tijdperk ingegaan.
Zuid-Afrika kan het hele jaar door bezocht worden. In de winter (juni tot augustus) is het er gemiddeld 18°C. Ideaal om het noorden van het land te bezoeken. Doordat er minder begroeiing is kan u beter dieren spotten op safari. In de Westkaap kan er in dit seizoen af en toe regen vallen. In de zomer (december – januari) ligt de temperatuur rond de 30°C.
In Zuid-Afrika is het in onze winter een uur later dan in België. In onze zomer is er geen tijdsverschil.
U dient in het bezit te zijn van een geldig internationaal paspoort met minstens 2 lege bladzijden (naast elkaar!) dat na thuiskomst nog minimaal 30 dagen geldig is. Denk eraan dat wanneer je een bezoek brengt aan het Koninkrijk Swaziland, de kortste weg tussen Hluhluwe/St. Lucia en Kruger Park, uw paspoort nog minimaal 3 maanden geldig moet zijn bij aankomst in Swaziland. Voor Lesotho geldt zelfs dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij vertrek uit Lesotho. Reizende ouders met minderjarige kinderen tot 18 jaar dienen ook in het bezit te zijn van de geboorteakte (in het Engels/Nederlands) van hun kinderen. Deze nieuwe regel is van kracht sinds 1 juni 2015. Contacteer ons voor meer info. Bij aankomst in Zuid-Afrika krijgt u een toeristenvisum dat 90 dagen geldig is. Indien u langer wil blijven dan 90 dagen of indien u niet beschikt over de Nederlandse of Belgische nationaliteit neemt u best contact op met de Zuid-Afrikaanse ambassade.
De lokale munteenheid is de Zuid-Afrikaanse Rand. Met uw bankkaart kan u terecht in alle geldautomaten met het Maestro logo indien u voor afreis uw bankkaart gedeblokkeerd heeft bij uw bank. Kredietkaarten worden over het algemeen overal aanvaard. Enkel bij het tanken van brandstof niet.
Gele koorts: komt niet voor in Zuid-Afrika. Gele koorts vaccinatie is niet vereist indien u rechtstreeks vanuit Europa vertrekt, zonder tussenstop in een land waar gele koorts kan voorkomen (Afrika & Latijns Amerika). Indien u vanuit een ander land afreist (zelfs in korte transit, ongeacht de tijd doorgebracht in de luchthaven) waar gele koorts kan voorkomen (behalve voor Eritrea, Somalië, Sao Tome en Principe, Tanzania, Zambia) is vaccinatie officieel vereist, en dit vanaf de leeftijd van 1 jaar. Reizigers die hieraan niet voldoen wordt de toegang tot Zuid-Afrika geweigerd of kunnen 6 dagen in quarantaine worden geplaatst.
Malaria: Er is geen risico in het overgrote deel van het land. In de droge savannegebieden (buiten de grote steden) in het uiterste noorden en noordoosten van het land aan de grens met Botswana, Zimbabwe en Mozambique: dit is in de laaggelegen regio’s in de Northern Province (Limpopo), in het noordoostelijke deel van de provincie Mpumalanga (het vroegere Transvaal), het Krügerpark inbegrepen en het noordoostelijke deel van KwaZulu/Natal (tot aan de Tugela-rivier ten zuiden van de stad Richard’s Bay) is er risico voor malaria het ganse jaar door. In deze regio’s is de inname van malariatabletten nodig. Naast medicijnen blijft de beste bescherming u ’s avonds in te smeren met een insectenwerend middel, na zonsondergang een lange broek en shirt met lange mouwen aan te trekken en te slapen onder een muskietennet. Voor wie op zoek is naar een malariavrije safari zijn oa. Madikwe en de Oostkaap goede opties.
Vaccinaties: Op reis gaan is een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de Tetanus-, Difterie-, Kinkhoest-, Mazelen- en Poliovaccinatie. Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen Hepatitis A beschermd zijn. Vaccinatie tegen Buiktyfus kan overwogen worden voor avontuurlijke reizen in slechte hygiënische omstandigheden. In vele omstandigheden dient vaccinatie tegen Hepatitis B ook te worden overwogen. Dit alles dient individueel met uw huisarts of de arts van het reisadviescentrum te worden besproken.
Voor meer informatie raadpleeg de ITG brochure via http://www.reisgeneeskunde.be of contacteer het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen of consulteer hun informatieve webpagina’s op http://www.itg.be
Verder moet elke reiziger zichzelf beschermen tegen de sterke zon. Draag losse, lichte kledij en bescherm je hoofd met een hoed of pet. Een zonnecrème met hoge factor is geen overbodige luxe. Het warme weer zorgt er voor dat je ongemerkt meer vocht verliest dan je zelf opmerkt. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken en extra zout te eten. Neem ook een reisapotheek mee met middeltjes tegen koorts, pijn en buikloop. Ontsmettingsalcohol en steriel verband zijn handig om wonden te ontsmetten en verzorgen.
Water uit de kraan is in principe drinkbaar, maar het loont toch de moeite om je te voorzien van mineraalwater in flessen. Vooral op afgelegen gebieden kan je best geen onnodig risico nemen door vervuild kraantjeswater te drinken, er groenten mee te spoelen of wonden mee te reinigen.
Zuid-Afrika is een veilig land om te reizen. Het wordt wel aangeraden om na zonsondergang niet over straat te lopen, u neemt beter een taxi. Op drukke plaatsen en in steden moet u extra waakzaam zijn voor pickpockets. U neemt beter geen waardevolle spullen mee. Townships kan u bezoeken onder begeleiding van een gids. Individueel wordt afgeraden.
Fotografie
Het is verboden om militaire- en/of regeringsgebouwen of in de buurt ervan te fotograferen. Indien u mensen wenst te fotograferen vraagt u best eerst hun toestemming.
Zuid-Afrika beschikt over een goed telefoonnetwerk. Enkel in het binnenland is het netwerk op sommige plaatsen minder sterk.
De meeste hotels bieden internetfaciliteiten aan. In de steden zijn ook internetkiosken aanwezig.
In Zuid-Afrika rijden ze links. Zelf rijden is perfect mogelijk, maar u dient wel over een internationaal rijbewijs te beschikken.
Let op bij de verkoop van namaakgoederen. Het invoeren van namaakgoederen is strafbaar in België. Boetes gaan van 50 tot 20.000 euro en het goed zal in beslag genomen worden.
In Zuid-Afrika gebruiken ze andere stopcontacten dan in België. Het is aangewezen om een adapter te voorzien.
De officiële talen zijn Engels en Afrikaans.
In een land met zoveel variatie op gebied van natuur en cultuur, dient deze lijn zich door te trekken naar het culinaire aspect. De zwarte bevolkingsgroep houdt het vooral bij maïspap en stoofpotjes (potjiekos), terwijl de blanken verzot zijn op grote hoeveelheden vlees. Een ‘braai’, bij ons beter gekend als een barbecue, behoort zeker tot de culinaire toppers voor liefhebbers van lekker vlees en sociaal contact.
Buiten deze maaltijden kan je tijdens je reis in Zuid – Afrika ook genieten van Indische en Aziatische invloeden.
In principe kan je in Zuid – Afrika water van de kraan drinken. Om risico te vermijden kan je natuurlijk best water uit verzegelde flesjes drinken. Door het droge weer zal je meer vocht verliezen dan je zelf zal merken. Het is daarom belangrijk voldoende te drinken.
Om je maag en darmen te sparen kan je beter warme dranken consumeren. Extra zout wordt eveneens aangeraden om uitdroging te voorkomen, dit kan via je voedsel maar er bestaan ook ORS (Oral Rehydration Salts).
Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt. Zo niet, wordt aangeraden om een extra verzekering af te sluiten (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand).
Adres: Montoyerstraat 17-19
1000 BRUSSEL
Minister: Ellwyn Othniel BECK
Telefoon: +32 2 285 44 00
E-mail: publicdiplomacy@southafrica.be
Website: http://www.southafrica.be