Rwanda

Waar geschiedenis en natuur verbazen

Rwanda, het “land van de duizend heuvels”, heeft de zwarte bladzijde uit zijn geschiedenis definitief omgeslagen. Dit prachtige land biedt u onder meer het onvergetelijke voorrecht om oog in oog te staan met de indrukwekkende berggorilla's in hun natuurlijke omgeving. Verdiep u verder in het rijke verleden met een bezoek aan de hoofdstad Kigali, die zich met veerkracht heeft hersteld en zich kenmerkt door netheid en orde.

Daarnaast betovert het Nyungwe Forest National Park met zijn weelderige biodiversiteit en zorgt het Kivumeer voor de ultieme ontspanning. Het Akagera National Park, aan de grens met Tanzania, biedt bovendien een safari-ervaring met landschappen die overvloeien van het wild. Rwanda is dus de uitgelezen bestemming voor de doordachte reiziger die op zoek is naar diepgaande ervaringen en betoverend natuurschoon. 

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Rwanda heeft een gematigd tropisch hooglandklimaat, met lagere temperaturen dan in andere equatoriale landen, als gevolg van zijn hoge ligging. Kigali heeft een gemiddelde dagtemperatuur tussen 12°C en 27°C. Voorts is het in het bergachtige noordwesten van het land over het algemeen koeler dan in het lagergelegen oosten. Er zijn twee regenseizoenen: het eerste loopt van februari tot mei en het tweede van september tot december. Deze worden gescheiden door twee droge seizoenen: een lang van juni tot september, waarin het nauwelijks regent, en een korter van december tot februari, waarin buien minder uitzonderlijk zijn.

Droge periodes zijn het meest opportuun voor een gorillatrektocht wegens de beste wandelomstandigheden en het laagste malariarisico. Ook tijdens een safari gaat het spotten van wildleven vlotter omdat de dieren zich concentreren rond waterpoelen. Chimpansees vinden echter tijdens het droogseizoen hun voedsel veel moeizamer en trekken daardoor dieper het woud in. In het regenseizoen zijn ze dus eenvoudiger te lokaliseren.

Kigali J F M A M J J A S O N D
Max. °C 26 26 26 25 25 26 26 26 26 26 25 25
Min. °C 13 13 13 14 13 12 12 13 13 13 13 13
Gem. neerslag (mm) 70 100 105 185 90 20 10 35 85 102 130 100
Uren zon per dag 5 6 5 5 5 7 7 6 6 5 5 5
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Kigali

Kigali is de snelgroeiende en gastvrije hoofdstad van Rwanda. Het is een geweldige plek om uw rondreis te beginnen en eindigen, dankzij de gunstige ligging in het centrum van het land. Men geniet er van een ruim aanbod aan culturele uitstappen, waaronder een bezoek aan een aantal bekroonde musea.

Volcanoes Nationaal Park

Het “Parc National de Volcans” (of PNV zoals het door de locals wordt genoemd) ligt op slechts twee uur rijden van Kigali, langs de Virunga Mountains, op de grens met Oeganda en de Democratische Republiek Congo. Dit is een toonaangevend epicentrum voor natuurbescherming in Rwanda, waar veel nonprofitorganisaties actief zijn. Bezoekers kunnen een wandeltocht ondernemen naar het graf van Dian Fossey, een legendarische wetenschapster, activiste en de auteur van het beroemde boek “Gorilla’s in the Mist”. Reizigers komen echter voornamelijk naar het PNV om de aangrijpende berggorilla’s met hun eigen ogen te bewonderen.

Lake Kivu

Het Kivumeer, in het westen van het land, is het grootste van de vele zoetwatermeren in de Rwandese valleien. Steile, terrasvormige heuvels leiden u naar de pittoreske waterkant en de drie voornaamste badplaatsen Gisenyi, Kibuye en Cyangugu zijn de volmaakte locaties om te onthaasten na een avontuurlijke trektocht. Dankzij het kristalheldere, propere water, vrij van nijlpaarden of krokodillen, zijn watersporten zoals kajakken en zwemmen er volkomen veilig. U kan het ook rustiger aan doen met een boottrip langs de verschillende dorpjes aan de oever, terwijl u een blik werpt op het wonderbaarlijke vogelleven.

Nyungwe Nationaal Park

In het zuidwesten van Rwanda ligt het Nyungwe Forest, een immens tropisch regenwoud met een torenhoog bladerdak. Honderden felgekleurde vogelsoorten, ontelbaar veel vlinders en ongeveer een kwart van alle Afrikaanse primaten maken hier hun thuis. Fiets door het fenomenale natuurschoon, ga op zoek naar chimpansees, wandel op de hangbruggen tussen het kruin of luier bij de watervallen. De bijzondere geluiden en de in de mist gehulde, weelderig groene heuvels, zorgen samen voor een onovertroffen natuurbeleving die u niet snel zult vergeten.

Akagera Nationaal Park

Dit nationaal park grenst aan Tanzania en dankt zijn naam aan de Akagera rivier. De met bos omzoomde meren, moerassen, savannevlaktes en glooiende hoogvlaktes maken van Akagera een onvergetelijk natuurreservaat. Vanwege de verscheidenheid aan leefgebieden, vertoont het park een grote biodiversiteit, met bijna 500 vogelsoorten, talloze antilopen, veel roofdieren en ook de “Big Five” (leeuw, olifant, luipaard, neushoorn, buffel). Wat is er beter dan een uitgebreide safari om dit als bezoeker te kunnen waarderen?