Guadeloupe

Tropisch Frankrijk op z’n best

Guadeloupe is een eilandengroep die de diversiteit en natuurlijke schoonheid van het Caribisch zeegebied perfect samenvat. De twee grootste eilanden vormen samen wat algemeen bekend staat als “le papillon”, met elkaar verbonden door slechts enkele bruggen en een mangrovebos. In het westen ligt het bergachtige Basse-Terre, de thuisbasis van het tropische Parc National de la Guadeloupe en bekroond met de spectaculaire vulkaan La Soufrière.

Oostelijk vindt u dan Grande-Terre, een uitgestrekt kalksteenplateau begrensd door magnifieke witte zandstranden en trendy resorts die garant staan voor een memorabele vakantie. Guadeloupe is de perfecte bestemming voor levensgenieters die de Caraïbische keuken willen proeven, natuurliefhebbers op zoek naar ongerepte bossen en watervallen, en strandliefhebbers die verlangen naar zonovergoten kusten. 

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Guadeloupe kent een tropisch regenwoudklimaat met gemiddelde dagtemperatuur rond de 28°C. Het regenseizoen valt tussen juni en november (korte, maar hevige buien) met mogelijkheid tot orkanen in augustus en september. 

Pointe-à-Pitre J F M A M J J A S O N D
Max. °C 28 28 28 29 30 31 31 31 31 30 29 28
Min. °C 24 24 25 26 27 27 27 27 27 27 26 25
Gem. neerslag (mm) 27 23 22 39 67 45 70 97 94 86 68 47
Uren zon per dag 7 7 8 8 8 8 8 8 7 7 7 7
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Parc National de la Guadeloupe

Dit nationale park, gelegen op Basse-Terre, is een waar natuurparadijs bestaande uit ongerept regenwoud, moeraslanden en zeegebied. Hier bevindt zich het hoogste punt van de Kleine Antillen: La Soufrière, een 1.467 meter hoge actieve vulkaan te midden van de dichtbegroeide tropische vegetatie. De wandeling naar de top is behoorlijk zwaar, maar de beloning is er één die kan tellen.

Pointe-à-Pitre

Pointe-à-Pitre is de economische hoofdstad van de eilandengroep, liggend op de grens tussen Basse-Terre en Grande-Terre en gekend om zijn karaktervolle wijken en kleurrijke markten vol plaatselijke specialiteiten. Bewonder de koloniale gebouwen of de sfeervolle stadsbuurt La Darse en diens prachtige Creoolse huizen die aan New Orleans doen denken.

Marie-Galante

Dit ruige eiland op 30 km voor de kust van Grande-Terre is bekend om zijn fraaie zandstranden, kostbaar erfgoed en weidse suikerrietplantages. In het verleden trof men op dit eiland veel windmolens aan, waarvan er nog steeds enkele te bezichtigen zijn. Kitesurfers vinden hun gading aan het hemelse Plage de la Feuillère, slechts één van de vele wondermooie kuststroken.

Réserve Cousteau

Het snorkel- en duikparadijs Réserve Cousteau, genoemd naar de Franse filmmaker Jacques-Yves Cousteau en gelegen ter hoogte van het strand van Malendure in Bouillante (Basse-Terre), herbergt een spectaculaire onderwaterwereld van wel 1.000 hectare groot. Het reservaat zorgt niet alleen voor de bescherming van talloze koralen, tropische vissen, schildpadden en zelfs bultruggen, het is ook volledig toegankelijk voor vakantiegangers die ze willen komen bewonderen.

La Désirade

Op 45 minuten varen vanuit Saint-François op Grande-Terre, ligt het idyllische eiland La Désirade. U mag er zich verwachten aan schitterende zandstranden, beschermd door lange koraalriffen en uitnodigend voor snorkelaars en zwemmers die vlak voor de kust de onderzeese fauna en flora willen aanschouwen.

Îles Des Saintes

Îles Des Saintes, ook wel bekend als ‘les Saintes’, is een kleine archipel ten zuiden van Basse-Terre bestaande uit negen eilandjes, waarvan er slechts twee bewoond zijn. De Saintes zijn vooral gekend voor hun pittoreske schoonheid omwille van de charmante dorpjes met rode daken, prachtige baaien, stranden met fijn zand en helderblauw water en Fort Napoléon, een historisch fort.